Program: Luni – Vineri 8,00 – 20,00
Sambata si Duminica: 8,00 – 18,00
Parohia Boteanu-Ienii – str. Boteanu, nr. 8, Sector 1.
CIF 14771145
Preot paroh dr. Costel Habelea
0730 44 38 47 / 021 313 39 32
Claudiu Cristian Opaina este artistul care realizează lucrarea in mozaic, lucrare aflata in prezent, in curs de desfășurare.
Artistul detine un atelier de mozaic artistic religios ortodox, activând in București din anul 2012, sub forma de societate comerciala cu răspundere limitata.
Coordonatorul atelierului este absolvent al Facultatii de Arta Sacra din cadrul Universitatii București, Facultatea Iustinian Patriarhul a urmat stagiul la Comisia de Pictura Bisericeasca si a obținut Atestatul de Mozaicar, conferit de Comisia de Pictura Bisericeasca in anul 2015, acesta fiind primul atestat de mozaicar din tara eliberat de Comisie.
Artistul Claudiu Cristia Opaina, împreuna cu colaboratorii din colectivul Atelierului, cu multa sârguința, pricepere si exigenta, realizează de ani buni mozaicuri artistice foarte apreciate.
Mozaicul este o pictura pentru eternitate, iar ei pun la bataie toate fortele pentru a realiza o lucrare impecabila, de la detaliu si pana la ansamblu, lucrare care sa aducă bucurie, in respectul dogmei bisericești si ale așteptărilor comanditarului si ale credincioșilor.
Punctele esențiale in realizarea lucrării sunt stabilirea temei cu toate cerintele ei:- întocmirea desenului suport al mozaicului, executarea mozaicului pe suport provizoriu, instalarea mozaicului la locul stabilit.
Astfel:
In urma discuțiilor si consultărilor cu comanditarul lucrării, precum si in urma unei documentari conștiincioase, am stabilim tema de proiect pe care o ilustram pana la mărimea naturala, folosind o tehnica mixta ce îmbina desenul artistic tradițional cu proiectarea asistata de calculator.
Pietrele sunt tăiate manual la calibre de 7mm pentru fond, 5mm pentru vesminte si pana la 1mm pentru portrete.
După ce mozaicul este complet pe suportul provizoriu din hârtie, este eventual decupat in fragmente potrivite pentru o manevrare convenabila si sigura in vederea transportului si a montajului.
Instalarea mozaicului pe amplasamentul definitiv este etapa finala executata cu aceeași responsabilitate ca si in etapele precedente.
Materialele folosite: Sticla de Murano (Orsoni) – o sticla colorata in masa si este special făcuta pentru mozaic. Indiferent de condițiile vremii, aceasta isi va păstra culoarea si nu se va deteriora. Sticla cu foita de aur (folosita adesea la fond si/sau aureole) conține foita aur de 24K laminata intre doua straturi de sticla pentru protecție si integrare in suprafața de sticla colorata uzuala.
Vom folosi la aceasta lucrare aceeași sticla cu care s-a lucrat si la catedrala San Marco din Italia si Catedrala Mântuirii Neamului din București.
In timpul execuției mozaicului ce urmează a fi montat pe plafonul baldachinului bisericii Boteanu-Ienii, din București, am decis împreuna cu Preotul Paroh Costel Habelea si pictorul Romeo Andronic, in baza mai multor propuneri (simulări) sa decoram si arcele cu mozaic pentru a întregi întreaga compoziție.
Astfel icoana centrala capata mai multa relevanta si este imbogatita cu decorațiuni preluate din interiorul bisericii, pentru a avea legătura si cu pictura interioara.
In aceste ornamente am preluat reprezentarea păunului, a vrejului cu vita de vie, Sfânta Mahrama, Mana care binecuvinteaza si serafimii. Păunul este simbol al Învierii Domnului si se intalneste hrănindu-se cu strugurii (simbolul impartasaniei), mesajul transmis fiind, ca doar prin impartasire se ajunge la viața veșnica.
Mahrama Sfintei Veronica – O adevărată icoană nefăcută de om a Mântuitorului este mahrama cu care Veronica i-a şters faţa pe drumul care ducea spre Golgota. În acel moment, pe pânza din lână albă şi transparentă a fost imprimat chipul lui Hristos.
Are lungimea de 24 cm şi lăţimea de 17 cm şi se colorează din ce în ce mai mult, până când se conturează faţa unui om suferind. Nu este nici pictată, nici ţesută cu fire colorate.
Serafimii in religia creștină, se află pe una din cele mai înalte poziții din toată ierarhia cerească, fiind numiți “cei mai iubiți” căci ei se află cel mai aproape de însăși ființa Lui Dumnezeu. Se bucură de puterea cea mai mare și de aceea au fost așezați ca păzitori ai raiului și ai locurilor sfinte. Sunt considerați puritatea absolută și sunt cei care luminează cel mai puternic în eterul universal. Angeologiile spun că serafimii au câte trei perechi de aripi uriașe pe care le țin în așa fel încât să-și protejeze ochii și trupul de strălucirea cu care se află înconjurat Dumnezeu.
Dintre lucrările realizate de către artistul Claudiu Cristian Opaina, împreuna cu colaboratorii sai din atelier, cu sticla de Murano, putem aminti cele de la:
Atelierul S.C. MOZAIC COLOR ART S.R.L.
CUI 30177714 | J40/5364/2012 | Str. Atlasului 29, București | tel 0744 677 648
Program: Luni – Vineri 8,00 – 20,00
Sambata si Duminica: 8,00 – 18,00
Parohia Boteanu-Ienii – str. Boteanu, nr. 8, Sector 1.
CIF 14771145
Preot paroh dr. Costel Habelea
0730 44 38 47 / 021 313 39 32